Pretekli konec tedna so se v Copenhagnu na Danskem odvijali težko pričakovani Regionalsi – druga stopnja kvalifikacij za največje tekmovanje na svetu CrossFit Games 2014.

Evropska regija je letos izredno močna, sploh v moški konkurenci smo že vnaprej pričakovali težke boje, in to smo tudi dobili. Med seboj se je pomerilo najboljših 48 moških in najboljših 48 žensk z Open-a, ki se je zaključil pred nekaj tedni. Njim pa se je pridružilo še 30 najboljših ekip, ki so se med seboj pomerile za 3 mesta, ki vodijo na Games-e.

Pa si najprej poglejmo trodnevni spored in s čim vsem so se morali tekmovalci in tekmovalke spopasti:

Že ko so bili eventi objavljeni, so ljubitelje CrossFita razdelili na 2 pola – na tiste, ki so dejali, da je letošnje programiranje najslabše do sedaj, saj eventi kot je max distance HSW in 150 pistolsov ne dokazujejo stopnje pripravljenosti, do tistih, ki so rekli, da je to najboljši program, kar jih je do sedaj bilo, in da se mora pač vsak znajti po svojih najboljših močeh v situaciji, ki mu je dana (vsi so na istem).
In začelo se je v petek zjutraj, najprej s skupinskimi eventi, nato pa so bili na vrsti posamezniki.
Prva dva eventa je pri moških presenetljivo dobil precej nepoznan Danec Filip Yang Fisker, ki je v treh poskusih na hang squat snatch dosegel zavidljivih 120 kg, po rokah pa je prehodil kar 116 m in tako vse zasledovalce pustil za sabo. Pri ženskah je v prvem eventu suvereno, v le dveh poskusih zmago slavila nekdanja olimpijska podprvakinja v olimpijskih dvigih, Rusinja Oxana Silvenko s 93 kg in tako, kar za 13 kg prehitela drugouvrščeno Caroline Fryklund. Drugi event pa je dobila Karin Tanja Davisdottir, in sicer s 124 m. Hoja po rokah pa je bila tudi nesrečna za Samantho Briggs, ki je bila prva favoritka za zmago na letošnjih Regionalsih, saj je prehodila zgolj 20 m in bila tako v tem eventu šele na 26. mestu.
V popoldanskem delu pa je pri moških Nasty Grils V2 Lukas Högberg končal v 7:49, pri ženskah pa je slavila Briggsova s fantastičnim časom 7:44.
Že prvi dan je bil tako poln presenečenj prav pri tistih, ki so bili največji favoriti.

V soboto sta bila na vrsti 2 eventa. Pri prvem so se prvič do sedaj pojavili striktni HSPU, v drugem pa smo ponovno lahko videli legless rope climb. Že na prvi pogled vidimo, da je najbolj trpel ramenski obroč, kar je bilo še posebej vidno pri dekletih, saj nekatere favoritinje, npr. Karin Tanja Davisdottir, niso končale eventa v predvidenem času. Pri ženskah je v eventu 4 slavila Kristin Holte, ki se je kot edina ženska spustila pod mejo 10 minut (9:52). V moški konkurenci pa je najboljši rezultat dosegel Steven Fawcett (10:28).
Event 5 pa je bil pričakovani sprint event. Pri ženskah druga zmaga za Samantho Briggs, z izjemnim časom 4:31. Časovna omejitev tukaj je bila 11 minut, znotraj tega časa pa je uspelo WOD opraviti v celoti le 16. tekmovalkam od 48. Pri moških pa je zmagal Liam Hogan z rezultatom 3:32.

Zadnji dan Regionalsov je tekmovalke in tekmovalce čakal izjemno zahteven chipper. Že pri regionalsih, ki so se prejšnji konec tedna odvijali v štirih drugih regijah, smo lahko videli, kako zahteven je. Skupaj s tem vikendom ga je v devetih regijah (5 ta teden, 4 prejšnji teden) končalo znotraj predpisanih 21 minut le 6 moških in niti ena predstavnica nežnejšega spola. Pri slednjih je bila temu najbližje Samantha Briggs z rezultatom 21:22 (22 Cal ji je zmanjkalo do dokončanja predzadnjega eventa). Pri moških pa je bil Lukas Högberg edini, ki mu je uspelo končati, in sicer s časom 20:51. Tako nizka stopnja končanega WODa je tako lahko pritrditev tistim, ki so že na začetku menili, da letošnje programiranje ni najboljše.
Za konec pa še sprinterska preizkušnja, 64 pull upov in 8 OHS. Tukaj so se bili boji za prva tri mesta, saj so ta vstopnica za Crossfit Games 2014 v Carsonu, CA. Pri moških je, po treh drugih mestih na letošnjih regionalsih, zmago odnesel Jonne Koski s časom 2:01, 3s za njih je v cilj pritekel Björgvin Karl Guðmundsson, le sekundo za drugouvščenim pa Beniamin Massey.
Pri ženskah je še drugi event dobila Kristin Holte (2:09), druga je bila Katrin Tanja Davisdottir (2:11), tretja pa Bjork Odinsdottir (2:13).

Tako so se regionalsi zaključili z zelo napetim in izenačenim zadnjim eventom. Končne uvrstitve in s tem mesta na CrossFit Games 2014 pa so:
1. Jonne Koski – 40
2. Lukas Högberg – 58
3. Björgvin Karl Guðmundsson – 58

1. Annie Thorisdottir – 30
2. Bjork Odinsdottir – 35
3. Kristin Holte – 38

Največje presenečenje je bila prav gotovo uvrstitev največje favoritke Samanthe Briggs, ki je zarad slabega nastopa na eventu 2 zasedla nehvaležno 4. mesto in za tretjeuvrščeno zaostala za 6 točk. Kljub temu, da je zmagala 3 evente, enkrat bila 2. in imela še 2 uvrstitvi med top 10, se ji ni uspelo neposredno uvrstititi na Gamese. To je bilo zagotovo veliko razočaranje in zagovorniki slabega programiranja so dobili še en močan argument na svojo stran. Upamo, da ji bodo organizatorji dali eno izmed Wild Card povabil, saj bi brez nje bili prav gotovo prikrajšani za odlične nastope na prihajajočih Gamesih.

Slovenija je imela na Regionalsih žal le eno predstavnico, in sicer že tretjič je ta lep uspeh dosegla Nuša Repovž. Tokrat ji ni šlo prav vse po načrtih in je zasedla končno 31. mesto. Nuši čestitamo in ji želimo še veliko motivacije za nadaljnje treninge in uspehov na tekmovanjih!

Med ekipami pa so potniki na Gamese:
1. CrossFit Sport – 28
2. Team Tegen – 46
3. CrossFit Falun Måndagsklubben – 52

Regionalsi so tako za Evropo zaključeni, potniki na Gamese 2014 pa s tem znani. Tekmovanje je ponudilo veliko razburljivi trenutkov, trenutkov velike sreče in neizmernih razočaranj. Toda v športu je tako, da se včasih ne izide vse po načrtih, vendar kljub temu verjamemo, da se bodo prav vsi naslednje leto vrnili še bolj motivirani in še boljše pripravljeni. Sedaj nas čakata še dva tedna Regionalsov v preostalih regijah, potem pa konec julija vrhunec sezone v Carsonu v Kaliforniji – CrossFit Games 2014.

Prispevek pripravil: Anže Benko

Naš Anže Benko, ki se je na Open 2014 uvrstil na 58. mesto in mu je uvrstitev na Regionalse za las ušla, pa jih je kljub vsemu oddelal v domačem gymu. Regionals 2015 – Here we come 🙂

Naslov
Reebok CrossFit Ljubljana, Šmartinska c. 106
Telefon
+386 70 658 112
Odprto
PON - PET: 6.30 - 21.30, SOB: 17.00 - 19.00
E-pošta